Miért is jött létre az Átszállok.hu?


Alapgondolat

Nem túl régóta tömegközlekedem Budapesten, de korán felmerült az igény, hogy jó lenne tudni, mikor és hol vannak a metróállomásokon a kijáratok és átszállási lehetőségek.

Ha tudjuk, hogy melyik állomáson fogunk le vagy átszállni, akkor előre tudhatjuk azt is, hogy hol érdemes felszállni a metróra, mármint melyik kocsira, az elején, vagy a végén, esetleg a közepén.

Tegyük fel, hogy csak egy megállót szeretnénk utazni, a Határ útról a Pöttyös utcáig. E két állomáson a kijáratok ellenkező oldalon vannak. Tehát, ha a Határ úton a lépcsőnél felszállunk a metróra, akkor a Pöttyös utcai állomáson végig kell sétálni a tömeg után a másik oldalon lévő kijáratig. Ellenben ha tudjuk, hogy a Pöttyös utcai állomáson hol van a kijárat, akkor az indulópontnál, amíg nem jön a metró, szépen elsétálhatunk addig. Így a leszállásnál rögtön a kijáratnál leszünk.

Persze így is, úgy is gyalog kell megtenni a távolságot, de van, aki nem szeret a tömegben, csigalassúsággal sodródni, vagy épp siet.

Ráadásul, ha új szerelvénnyel utazunk, akkor lehetőség van a kocsi közti átjárásra, így már menetközben tudunk helyezkedni.

Használati útmutató

A metróvonal kiválasztása egyszerűen, a felső menüsorban a megfelelő számú metróikonra történő kattintással elérhető. Ekkor láthatóvá válik, a kért metróvonal teljes hossza.

A metróvonal állomásnevein történő kattintással, az adott állomás elrendezési rajzát fogjuk látni. Fent és lent jelezve, hogy melyik irányban melyik szomszédos állomások következnek.

Minden állomáson jelölve van, mennyi kocsi fér el egyszerre. Tehát a 2-es vonalon 6 kocsi fér be az állomásra, míg a 4-es vonalon csak 4. Az állomásokat kocsinként 2 sávra osztottam, megkülönböztetve egy-egy kocsi elejét és végét. Ebből adódik, hogy egy M2-s állomáson a 6 kocsi miatt 12 részre lett osztva a rajz, míg egy M4-s állomáson csak 8 részre.

Jelmagyarázat

  1. Az aktuális állomás neve
  2. A következő állomás neve (az előző állomás neve nem látszik, mert a példa egyben végállomás is, egyébként a fenti részen lenne)
  3. A szerelvény kocsijait mutató segédvonal
  4. Mozgólépcső a kijárathoz
  5. Mozgólépcső az átszálláshoz az M2-s metróhoz
  6. Lift a felszínre

A 2. és 5. elemek kattinthatóak és tovább visznek az adott állomásra.

A fenti ábrán látható, hogyha a Keleti pályaudvarra akarunk menni az M4-es vonalon, akkor érdemes a menetirány szerinti első kocsiban lenni, így rögtön a kijárati mozgólépcsőknél fogunk leszálni.